Две сгради избухнаха в пламъци в софийския квартал Иван Вазов около 21,00 часа тази вечер.
На мястото на инцидента пристигнаха 4 пожарни автомобила и две линейки. Жертви няма. Оказа се, че пожарът е бил предизвикан от самонастанили се десетки клошари, които всяка вечер се стичат от различни краища на София, за да търсят подслон. Ромите се били прикачили на ток към уличната мрежа, но тази вечер  електричеството спряло и се наложило да си светят със свещи, докато обилно се черпят с водка. Двама от тях мъжете се скарали и единият от тях се отделил от групата в съседно помещение, където заспал сред тонове боклуци След около половин час другарите му видели, че от прозорците на съседната стая излизат пламъци. Те успели да извлекат оттам полузадушенят си приятел.
Полицейска проверка на документите им показа, че основната група от циганите са от Монтана. Към тяхната групичка всяка вечер се приобщавали още по няколко новодошли. Те твърдят, че са пуснати от собственичката на имота да живеят срещу работа по строителни обекти.
Полуразрушените сгради са държавна собственост и върху терена, който вече е преминал в частни ръце, е отредено по градоустроуствен план да има многоетажна административна сграда и спортен комплекс. Апетитният терен обаче от години стои незастроен и дори е обявен за продан.
Поли Боянова, БЛИЦ