Министърът на земеделието Мирослав Найденов се натровил от лоша храна в скъп столичен ресторант. За да е пълен конфузът, с него бил още директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов и депутати от ГЕРБ.
Те също се оплакали на другия ден от хранително отравяне. Щом на такива високи гости се пробутват развалени блюда, смятайте какво е отношение към обикновените хора, допълват други пострадали.<br /> <br /> Нещата в заведенията за обществено хранене са наистина сериозни и тази година ще бъде засилен много контролът на работата, обявиха министър Найденов и Йордан Войнов на пресконференция, на която беше отчетена дейността на Агенцията по храните. <br /> <br /> Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните, обяви министърът.<br /> <br /> Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация, допълни Йордан Войнов.&nbsp; Според него, те трябва да бъдат накарани да спазват хигиенните норми.<br /> <br /> У нас е практика готвачът да прескочи до тоалетната, а после да се върне към приготвяне на ястията, без да си мие ръцете. Или пък сервитьорът да ти пръска секрети в храната, докато носи поръчката ти и подвиква на колегата си: &ldquo;Яйцата ти на очи са готови&ldquo;. <br /> <br /> Не е ясно и дали в заведението не щъка от хлебарки и дали не зареждат развалено месо, защото ден преди да му изтече срокът на годност то се продава по-евтино. Практиката в европейските луксозни ресторанти готвачите да са с ръкавици и шапки, храната да се покрива с пластмасови капаци, докато се носи от кухнята до масата, чиниите за основното да са затоплени, а за десерта &ndash; изстудени.<br />