20 пъти над нормата е съдържанието на манган в питейната вода на Костинброд, което автоматично я прави негодна за употреба. Нитратите също са около два пъти над нормата, съобщава Телеграф.
Екип на вестника и експерт от Център по екология на храните са взели проби от два водоизточника в Костинброд. Единият е от кръчма в центъра , а другият от покрайнините на града. В първия случай се установило стряскащата концентрация на манган-1 милиграм на литър, което е с над 20 пъти над позволените от Наредба 9/2001 и Регламент 83/1998 на Европейската комисия лимит. Водата е негодна за пиене, но е силно да се каже, че е отровна. При втората проба се установило от 0,5 до 0,8 амониеви йони, като допустимите нива са до 0,5 на литър.
Според специалистите замърсяването най-вероятно се дължи на това, че питейната вода не се третира с колаголант.
Местните въобще не предполагат за недопустимото съдържание на манган и нитрати.
От чешмите в с. Безден не се излива манган,  но за сметка на това жителите редовно смазват вътрешностите си с микроорганизмите колиформи, а те са индикатор за наличието на фекалии. Има леко завишение на амониевите йони. Жителите на селото отдавна консумират само минерална вода.
От РИОКОЗ твърдят, че ежемесечно проверяват питейната вода на въпросните населени места и всичко е в допустимите норми. /БЛИЦ