Моето име е много удобно в момента, когато Европейската комисия иска осъдителни присъди в България, заяви обвиняемият по делото за източване на пари по програма САПАРД, бизнесменът Марио Николов на специална пресконференция, предаде репортер на БЛИЦ.
Ние всъщност не сме обвинени, каза той. Вчера всички свидетелстваха, че не са открити нарушения и проблеми. Всички направени оценки от следствените органи доказват, че няма нарушения и са в противовес на обвинителната теза, каза Николов.
Кой беше Марио Николов преди да избухне скандалът – зададе си въпрос бизнесменът и си отговори – не бях никой, а само обикновен търговец. Не съм изнасял никакви машини от Германия, продължи той. Сега съм твърде удобен. Това, което се случва с мене, е поръчкова акция и опит за изместване от пазара. Все пак България е вторият производител в света на угоен патешки дроб.
Тази акция е за да могат да бъдат насочени разследващите органи само по посока на моя случай и да се забравят други, каза още обвиненият бизнесмен. Той е убеден, че у нас продължават да се усвояват твърде много пари, независимо от спрените 220 млн. евро.
Това е много удобно по сигнал на европейска служба да бъде извършена акция, за да се покаже, че българската правосъдна система може да направи нещо, гневи се Николов. Никой досега не е видял осъдителната присъда над германските му съдружници под кой текст в закона е, знае се само, че са открити данъчни и митнически нарушения. На въпрос защо германските му “ортаци” са си признали всичко, той отговори, че не става въпрос за съвместно източване на САПАРД. Не съм внасял нищо от Германия по тези проекти, по които ме обвиняват, бе категоричен бизнесменът.
6 фирми са реализирали проекти по САПАРД и аз комерсиализирам продуктите им, продължи Николов. "Не съм пречил особено на никоя друга фирма или организация", каза той. "По някакъв начин обаче, явно засягам чужди интереси извън България. Защо след като ме задържаха през 2007 г. от една европейска верига пристигна писмо, в което пишеше, че трябва да бъде прекратен договора с моя компания и да се мине към френска такава, която е втората по големина търговска верига в света", попита Николов.
Обвиненията според него са тръгнали от слух, когато през 2006 г. ГДБОП разбрало, че имало сделки между български и германски компании. Оттам бил тръгнал слухът, че има нещо нередно. Дори и докладът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на базата на предположения, каза Николов, те дори не са сигурни.
В момента сме свидетели на епохата “Вишински”, бе категоричен бизнесменът. По думите му има група, но тя не е престъпна и не е съставена от девет човека, а от 500. Прокуратурата също събирала избирателно доказателства против него - "До нас въобще не са стигали запитвания за месопреработвателните машини, дали са нови или втора употреба, дойдоха само обвинения. Ако такива материали бъдат приемани в българските съдилища, тежко и горко на гражданите, включително и на мен", гневи се на съдебната система Николов.
Италианският бизнесмен Еуженио Далолио, представител на “Симпак ботлинг енд кенинг”, заяви, че машината, която била доставена на фирмата на Николов, е чисто нова – от първия до последния болт. “Извиках експерти да я прегледат и установиха, че няма проблем”, заяви той. Италианската фирма е подписала договор с фирмата на инж. Стефан Гатев - “Хранмеханика” за доставка на машината.
Ние продаваме много машини в Източна Европа, искаме да продаваме и в България, каза още Далолио. Стефан Гатев добави от своя страна, че оборотът на “Хранмеханика” възлиза на 93 млн. лв. и в никакъв случай не е вярна тезата, че фирмата му е фантом. “Всяка фирма подготвя по три проекта за доставка на машина и после се решава коя фирма е спечелила. Не знам по какъв начин е могло да вкараме стара машина”, каза Гатев.
На въпрос защо във вестниците International herald tribune и New York Times лъсна негова снимка с премиера Сергей Станишев, Николов обясни, че министър-председателят правел предизборна кампания в негово предприятие и съвсем случайно и той лично го почерпил с гъши дроб. “Не съм спонсорирал никакви партии, все пак и ДАНС правиха проверка по случая”, припомни бизнесменът.
Налага се институционална репресия върху фирмите ми, каза още Николов. По думите му не е законно служители от НАП да облагат с ДДС получени субсидии. "В закона пише, че не могат да бъдат облагани с ДДС субсидии, които са свързани с дълготрайни материални активи. Ако това стане практика на данъчните служители, представете си какви пари ще изгуби държавата". Сега предприятията ми не работят на пълни мощности, заради лошата рекламна кампания, оплака се още Николов.
Десислава Вангелова, БЛИЦ