Съоснователят и президент на китайският конгломерат „Хайнан еърпорт груп“ (Hainan Airport Group), който спечели концесията за летище Пловдив, е загинал при падане в Южна Франция, потвърди днес компанията му, съобщават "Ройтерс". Ван Цзян (57 г.), чието състояние „Форбс“ оценява на $2,1 млрд., случайно паднал от голяма височина в Прованс, докато бил на командировка във Франция.
Полицията съобщи, че инцидентът станал в село Боньо във вторник, докато се снимал. Той стоял на ръба на стената, за да бъде сниман от семейството си, когато паднал от 15 метра височина. Полицията не разглежда смъртта му като съмнителна, тъй като свидетелства на очевидци сочели, че става дума за нещастен случай.Ван Цзян помогна за превръщането на „Хайнан еърпорт груп“ в една от най-големите компании в света с активи в авиацията, туризма и финансите. Тя има значим дял акции в „Дойче банк“, хотелската верига „Хилтън“ и небостъргачи в Лондон. За нея работят 400 000 души по света.

През май тази година консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив еърпорт инвест“ бе определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79,083 млн. евро, съобщава БНР.