Предупреждение за цунами е издадено в няколко държави, включително Тонга и Нова Зеландия, след гигантско изригване на подводен вулкан, съобщава БиБиСи. Кадри в социалните мрежи от Тонга показват вълни, които минават през църква и няколко къщи. Свидетели казаха, че пепел пада над столицата Нукуалофа.

Жителите на тихоокеанския остров бяха призовани да се преместят на по-високо място. Това е последното от поредица от изригвания на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай.

САЩ също издадоха предупреждение за цунами за Американска Самоа, позовавайки се на заплаха от "колебания на морското равнище и силни океански течения, които биха могли да представляват опасност по плажовете".

Осемминутното изригване е толкова силно, че може да се чуе като "силни гръмотевици" във Фиджи, на повече от 800 километра разстояние, казаха служители в столицата Сува.

Газ, дим и пепел, изсипващи се от вулкана, достигнаха 20 км в небето, съобщи геоложката служба на Тонга.Хунга Тонга-Хунга Хаапай се намира на около 65 км северно от столицата на Тонга.

В Нова Зеландия, която е на повече от 2300 километра, властите предупредиха за бури от изригването.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации заяви, че части от страната могат да видят "силни и необичайни течения и непредвидими вълни на брега".

 

Местният синоптик Weather Watch туитира: "Освобождаването на енергия е просто удивително", добавяйки: "Доклади за хора, които чуват звукови вълни в Нова Зеландия".

Силното изригване на Хунга Тонга в южната част на Тихия океан днес е доста невероятно от метеорологична гледна точка. Скоростта на мълнии от изригването надхвърля 10 000 удара на час или безумните 167+ удара в секунда.