Външно министерство не очаква случаят с отвлечените български моряци в Сомалия да бъде разрешен за дни. Предстои да започнат преговори между пиратите и наетата от корабособствениците адвокатска кантора, като в тях ще се търсят отстъпки в откупа и това понякога е по-дълъг процес, обясни пред БНТ заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, който оглавява кризисния щаб.
Около обяд днес в МВнР ще имат информация от Лондон дали се потвърждава съобщението, че похитителите са поискали 2 млн. щатски долара, за да освободят кораба. В момента "Маласпина касъл" се движи на пълен ход към южното сомалийско крайбрежие, каза Керемедчиев.
Кризисният щаб поддържа постоянна връзка с посолствата ни в Лондон и Рим, а те  - с фирмата собственик на плавателния съд и с чартьора в Италия. Не може да се каже предварително по кой канал ще тръгне конкретната информация за преговорите с пиратите. Със сигурност се знае обаче, че екипажът не е застрашен.

"Техният интерес е насочен към кораба и към товара, срещу които искат да си получат парите. Това е техният бизнес. Екипажът им е нужен, за да управлява кораба. Ще пуснат котва в някое пристанище и ще преговарят, докато постигнат целите си", обясни зам.-министърът.
Моряците ви са в безопасност, каза пред БНТ и сомалийският дипломат д-р Мохамед Хусейн Мохамед. Той разказа, че пиратите са организирани в мрежа, знаят винаги много точно с какъв товар се движат корабите. Сменят често тактиката си - по-рано преговорите са минавали през Дубай и Найроби, сега са се преместили в Лондон. Разпределението на получените пари става според строга йерархия - 30% остава за тях, останалото отива към мозъците на операциите. "Сигурно има и международни участници, не са само сомалийци", каза дипломатът.
Д-р Мохамед потвърди, че е жива и здрава и сънародничката ни Данка Панчова от Пазарджик, пленена в страната му преди 5 месеца. Тя се намира на 30 км от Могадишу, за нея преговарят с френски представители, но и аз бих могъл да помагам, защото имам контакти с племето, което я държи, увери сомалийският дипломат. /БЛИЦ