Мъж на 45 години от село Крета, Община Гулянци, Плевенска област, загина от токов удар при опит за кражба в трафопост на ЧЕЗ РБ, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България.
Инцидентът е станал на 13 август след като мъжът е разбил заварените врати на трафопоста. По-рано тази година, при посегателство над мрежа ниско напрежение на ЧЕЗ в с. Септемврийци, Видинска област, пострада един човек, а имуществото му беше опожарено, припомнят от дружеството.

Кражбите и увреждането на електроенергийни обекти нанасят щети за милиони левове на ЧЕЗ, които при други обстоятелства компанията би вложила в подобряване на мрежата. Най-страшното е обаче, че те се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи - както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора, се посочва в съобщението. ЧЕЗ противодейства според възможностите си на посегателствата.

Компанията отделя милиони левове годишно за прилагане на различни технически и технологични решения с цел опазване на човешкия живот и целостта на енергийните съоръжения. Въпреки предприетите мерки, щетите от кражби на съоръжения за изминалата година възлизат на 3,2 млн. лева. ЧЕЗ призовава за спешни законодателни промени, по-строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи за преодоляване на тревожната тенденция кражбите да засягат важни съоръжения и обекти.

Стойността на откраднатото е с пъти по-малка от стойността на действително причинените вреди и последиците, които нарушават спокойствието на гражданите и създават заплаха за живота и здравето им, посочват от ЧЕЗ. При съмнения за посегателство и вандализъм над електроенергийни съоръжения гражданите могат да подават сигнали в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес [email protected], в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010.