Само за шест дни огнеборците в страната погасиха над 700 пожара, които са предизвикани от високите летни температури и човешката немарливост при боравенето с открит огън и извършването на ремонтни и селскостопански дейности, съобщи МВР.

Пожарникарите предупреждават, че според статистиката най-много пожарни инциденти възникват през почивните дни.
Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност в този момент трябва да бъдат туристите и собствениците на вилни и земеделски имоти. Огнеборците напомнят, че запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горския фонд. Така безобиден на пръв поглед пожар може за кратко време да се разпространи върху огромни площи и да се превърне в сериозен пожарен инцидент.


Главна дирекция “Пожарна безопасност и спасяване” предупреждава, че има законова забрана за изгаряне на растителни остатъци в земеделските земи. Не бива да се допуска и паленето на огън в междублоковите пространства и на сметищата.
Шофьорите  трябва да бъдат  много внимателни при навлизането в районите на бензиностанциите и газостанциите, складове за леснозапалими и горими течности. Огнеборците съветват шофьорите да бъдат внимателни при ремонт на моторни превозни средства  в близост до суха растителност.
Пожарникарите приканват туристите да не палят огън на открито при ветровито време в близост до сгради, сухи треви и клони. Използването на огън трябва да става само на специално обозначените за това места. В случай на запалване е необходимо незабавно да се предприемат действия за гасене с лопати, пясък, зелени клони или вода. Гражданите трябва да бъдат особено внимателни при паленето на огън в дворовете - в обезопасени огнища, като в близост остава човек за наблюдение при предварително подготвени подръчни уреди за пожарогасене./БЛИЦ