Всяка година, освен да отговарят за сигурността и здравето на летовниците, медицинските екипи по варненските плажове влизат и в ролята на бавачки и детегледачи. По 1-2 са фрапиращите случаи през всеки сезон на разсеяни родители, изгубили децата си на плажа, пише „Монитор“.
 
Това показва статистиката,  данните от която коментира д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Св. Клементина“. Служители на медицинския център години наред се грижат за безплатното здравно обслужване по плажовете.
 
„Миналата година на варненския плаж, едно дете около 2 часа беше при наш медицински екип, защото се бе изгубило, а родителите му дори не забелязали. Знаете, че децата обичат морето, обичат да си играят. И така, това дете попадна при докторите на плажа. Добре, че нямаше никакъв друг проблем или последствие“, каза д-р Иванов. Според него, макар подобни случаи да завършват благополучно и с усмивка, родителите трябва да са по-бдителни и отговорни.
 
Той допълни, че плажуващите трябва да следят за информацията на всеки спасителен пост за това дали къпането в морето е разрешено, както и дали могат да се ползват надуваеми плажни принадлежности във водата.