От миналия петък няколко приятели на чешки планинар, който е изчезнал в планината край Смолян го издирват. Първоначално бе съобщено, че Иржи Вана е изчезнал в Родопите, но днес вече се говори, че е видян за последно в Пирин планина, пише Труд. Информацията за това дошла от Димитър Пирнарев, който стопанисва хижа „Попови ливади” в Пирин.
„При мен 37-годишен мъж дойде на 3 юни, обикалял планините в Смолян. Нахранихме го, той цяла вечер си нахвърля някакви записки в тетрадка. Раницата му бе много тежка – 35 кг, останах учуден, че не носи в себе си телефон, нямаше никакво средство за връзка с него. На другия ден пое към Тевно езеро и хижа „Безбог”- до Комитски чарк няма как да се изгуби, защото скоро поставих нова маркировка”, казал хижарят пред групата, която издирва Иржи Вана.

Планински спасители от ПСС – Банско също са търсили чешкия планинар по разпореждане на полицията, след като майка му на 22 юни подала сигнал, че от него няма и следа. „Навсякъде търсихме, не го намерихме. Допускаме, че е продължил пътя към друга планина, тук за последно видян на Тевно езеро на 18 юни”, казаха планински спасители от Банско.

Нищо чудно да са го открили, скоро не са се обаждали от полицията, за да подновим издирването в региона, допълниха те.