Няма замърсяване на въздуха в село Катуница, което е най-близо до все още тлеещото депо за утайки на пречиствателната станция на Пловдив. Това сочат замерванията на мобилната станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Всички следени замърсители – въглероден оксид, озон, серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид, амоняк, неметанови въглеводороди и метан са под границите на пределно допустимите норми. В следобедните часове експерти от РИОСВ-Пловдив и Регионалната лаборатория ще продължат замерванията на въздуха в село Ягодово.
БЛИЦ припомня, че сметището за биологични отпадъци на пречиствателната станция на Пловдив горя два пъти тази нощ. Пожарът най-вероятно е предизвикан от запалени в близост до сметището сухи треви. Огънят е лумнал първоначално около 2.30 ч. през нощта и се е възпламенил пет часа по-късно.  Поради задушливата миризма, която се отделя от горенето на биологични отпадъци, пожарникарите работят със защитни облекла. Миризмата се усеща най-силно в ж.р. „Тракия” и село Ягодово. Пречиствателната станция се намира между селата Катуница и Ягодово и е собственост на ВиК-Пловдив. /БЛИЦ