В изявление по повод смъртта на Ахмед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, от партията обясняват, че ще го помнят с "изключителната му скромност, такт и внимателно отношение към всеки, със струящия жив хумор и отговорността, която влагаше в работата си".
До момента никой от партията не коментира инцидента с Емин, за който от МВР съобщиха, че е самоубийство. Лидерът на ДПС Ахмед Доган трябваше да присъства на конгреса на коалиционния си партньор НДСВ в Габрово, но не се появи. Зам.-председателите на движението Юнал Лютфи и Йордан Цонев категорично отказаха да отговарят на каквито и да е въпроси, свързани с инцидента, станал на ул. "Беловодски път" в кв. "Бояна". На същата улица се намират и имението, известно като "сараите" на Доган.  Появи се дори неофициална информация, че Емин се е самоубил в сарая на Доган по време на рождения ден на Касим Дал. Според друга напотвърдена информация Емин и Доган е трябвало да се срещнат вчера, но лидерът на ДПС отложил срещата, двамата обаче са разговаряли по телефона.
Емин се е самоубил със законно притежаваното си оръжие, съобщи генералният секретар на МВР Павлин Димитров. Той отказа да уточни дали трупът е намерен до жилището на Доган. Тялото е предадено за аутопсия.
От опозицията обвиниха МВР, че твърде прибързано е обявило инцидента за самоубийство.
Много бързо от МВР съобщиха, че става въпрос за самоубийство, а в същия момент дори не си позволиха да съобщят точния адрес, на който се е случило, изтъкна депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.  Според колежката му Елиана Масева е напълно възможно да има политически връзки при инцидента, но след като МВР обяви смъртта  като самоубийство, тя изрази съмнение, че ще се работи по истинските версии.
ДПС не е никаква партия. Това е мафия, като структура, организация и обединение от хора. Така че в една мафия всичко е възможно, каза зам.-председателят на Атака Павел Шопов.  
Йордан Бакалов от ОДС призова при разследването да се има предвид, че Емин е смятан за един от най-доверените хора на Доган и че е разполагал с огромно количество информация за бизнеса и контактите на лидера на ДПС.
Видях го предния ден, беше весел и спокоен, коментира евродепутатът Метин Казак.
В официалното съобщение  на партията се казва още, че Ахмед Емин е женен с три деца, член е на ДПС от началото на 90-те години, бил е кмет на с. Козица, Търговищко. Избиран е за областен председател на ДПС – Търговище, преди да бъде назначен за началник на кабинета на председателя на ДПС. Икономист е по образование. Поклонението и сбогуването с тленните останки на Ахмед Емин ще бъде утре, 19 октомври, около 14 часа в родния му дом в с. Козица, община Попово, област Търговище, уточняват от ДПС. /БЛИЦ