32-годишен мъж е намерен мъртъв в ареста на окръжна следствената служба в Търговище. Кристиян Монов е бил арестуван за притежание и разпространение на наркотици, съобщиха от МВР.
На 12.02.2009 г. в 11,40 ч в гр. Търговище, в помещенията на сектор “Следствен арест” при ОЗ “Изпълнение на наказанията”, е намерен мъртъв в килията си подсъдимият Монов на 32 год., от гр. Търговище, с мярка “Задържане под стража” от 20.09.2008 г". Официалната версия е, че той е починал от задушаване. Още при задържането му той е бил с черна качулка на главата. Според окръжният прокурор пък Анастас Молов  арестантът е боледувал от тежка форма на вирусен хепатит, а в последните дни е открита и бронхопневмония.
 "При извършения оглед видими следи от насилие не са констатирани. Трупът е приведен в МБАЛ-Търговище за аутопсия.
По случая е образувано следствено дело.  Според вътрешният министър Михаил Миков ще бъде направена проверка по случая.
Това е третият случай на смърт в ареста за по-малко от месец. На 21 януари  Пламен Куцаров почина в патрулка след подлагане на детектор на лъжата. Той беше задържан  в хода на разследване за отвличане. . Седмица по-рано 60-годишен мъж издъхна в 4-то РПУ. Той беше задържан по време на протестите пред НС и почина в ареста от в резултат на сърдечна криза.
Парламентът пък не прие предложението за създаване на комисия за разследване на зачестилите случаи на смърт в арестите. /БЛИЦ