Пожар гори от днес след обяд в смесен горски масив между селата Дервиш могила, Маточина и Студена в хасковската община Свиленград. Веднага са предприети действия за ограничаването му. В гасенето са се включили 7 пожарни автомобила от звената на “Пожарна безопасност и спасяване” от областта с 25 служители, гасаческа група от Държавно Горско стопанство - Свиленград /18 служители/, екип на “Гражданска защита”, гасаческа група от община Свиленград и местни жители.
Пожарът се разпространява в две посоки - пътя от с.Дервиш могила за с.Студена и от Свиленград към Любимец. Организирано е взаимодействие с органите на изпълнителната власт и Държавното горско стопанство. На място е създаден щаб под ръководството на главен инспектор Димитър Колев, началник сектор “Пожарогасене и аварийно-спасителни дейности” в Областна дирекция на МВР - Хасково.
Предприемат се всички мерки, за да не се допусне разпространението на огъня към населените места. Към 18 00 часа пожарът е обхванал площ около 1000 дка борова гора /върхов пожар/ и около 500 дка треви и храсти. /БЛИЦ