Френските следователи успяха да определят точно, мястото, откъдето е тръгнал пожарът в катедралата „Нотр Дам”. Преглеждайки редица видеозаписи и снимки, те са установили, че огънят е тръгнал от централната част на катедралата, точно под централната кула.
 
С висока степен на внимание следователите изследват състоянието на противопожарната система на сградата Работи се по версията, че някои от датчиците не са били в изправност. Също така, когато служители на катедралата са видели пламъците, то те вече са се издигали на височина 3 метра. Също така обект на детайлен преглед са и асансьорите, построени за реконструкцията на катедралата. Работи се и по версия, че пожарът е причинен от късо съединение.
 
„Нотр Дам” е една от най-известните забележителности не само на Франция, но и на Европа. Годишно се посещава от близо 14 милиона души. Френският президент Емануел Макрон си постави амбициозната задача да възстанови силно обгорената катедрала за 5 години. За целта до момента са събрани близо 1 млрд. EUR.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!