Не се изключват злоумишлени действия при пожара в бързия влак на гара Коньово. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски пред журналисти след проверката на язовир "Рогозен 1".

Все още се извършват експертизи. След като приключи работата на специализираните органи ще бъде ясна причината за пожара във влака на гара Коньово на 30 март 2018 г. Тогава изгоряха два вагона на бързия влак от София до Бургас, заяви министър Московски в отговор на въпрос.
Той напомни за подобен инцидент преди години (във влака София-Кардам през 2008 г. - б.р.), когато заключението на експертите е било, че е имало злоумишлени дейности и на този етап това също не се изключва. Превозната бригада на влака ще бъде наградена за проявена висока степен на отговорност, допълни министърът.

Един от приоритетите в политическата програма на правителството е закупуването на нов подвижен състав за БДЖ. "Очаква се до месец, месец и половина да стартира процедура за закупуване на 41 нови мотрисни влака, предвидено е тяхното финансиране да бъде от капиталовия трансфер на дружество, а изплащането им - разсрочено за период от 10 г. Теоретично след две години и половина първите влакове могат да бъдат доставени в България", допълни министърът.

Припомняме, бързият влак от София за Бургас се запали преди два дни на гара Коньово. При инцидента нямаше пострадали хора. Пътниците бяха извозени до Бургас с автобуси.

Към момента влаковата композиция се намира на техническата гара в Пловдив.

Във връзка с пожара от БДЖ заявиха, че влаковете у нас са стари, но са технически изправни. Дали това е така, следва да прецени техническата комисия.

Всички пътници от изгорелия влак ще бъдат компенсирани. От БДЖ ще предоставят на хората билет за избран маршрут на пътуване с влак в страната. За целта хората трябва да представят билета си от пътуването с бързия влак във вечерта на инцидента.

Стана ясно и че щетите от пожара възлизат за минимум 1 млн. лева.