Огнен ад върлува покрай коледно новогодишните празници заради заблеяни и фиркани домакини и забравени пуйки
Над 200 пуйки палят пожари по Коледа. Това показва статистиката на пожарната, чиито екипи ежегодно реагират на толкова битови пожари, тръгнали от кухните на домакини за празниците, пише в. Монитор

Само за сравнение - този тип огньове пламват около четири пъти по-рядко в регулярни дни. По време на приготовлението за коледната трапеза обаче бройката им удря своя пик и само в навечерието на Рождество те достигат до над 200. Повечето обяснения са „Забравих пуйката в печката“, разясниха пожарникари. 

Основната причина за разсеяността е очакването и пристигането на гости, приповдигнатото настроение и дори сериозното количество изпит алкохол около Коледа.

Пожарите в дома по време на ваканционния сезон са по-често срещани, по-скъпи и по-смъртоносни отколкото по което и да е друго време от годината. 

Според данни на служители от Гражданска защита с повече от два пъти нараства броят на малките битови пожари около Коледа спрямо средното ниво за цялата година, а около Нова година вероятността от пожар е двойна дори на тази около Коледа. Когато се появят тези пожари, те нанасят повече щети - загуба на имот например. Само по време на почивка опасността от пожар е с 34% по-голяма, броят на смъртните случаи на всеки хиляда пожара е близо 70% по-висока. 

Когато източникът на пожара е силно запалим елемент като коледната елха щетите по имуществото и заплахата за човешкия живот са още по-големи“, обясниха от пожарната. 

От там потвърдиха отново, че една от основните причини е готвенето. Най-честият виновник е храна, която е оставена без надзор.

„Когато отивате към дневната, вземете нещо с вас, което да ви напомня, че трябва да се върнете, за да проверите фурната или котлона. Най-често това са подложки или ръкавици за горещи съдове. Уверете се, че имате пожарогасител под ръка, който е класиран за всички видове пожари, и проверявайте периодично дали дим детекторите ви работят. Правете периодични проверки на пожарогасителя си“, съветват още огнеборци.

Те имат и друго, малко по-екстравагантно предложение, което обаче може да спаси имуществото ни. 

„Ако планирате дълбоко пържене на коледната пуйка, най-добре е да го сторите извън дома, на равна, хоризонтална повърхност, най-малко на 10 метра от къщата или апартамента“, съветват опитни пожарникари. 

Те отчитат вече и първия по-сериозен ръст на огнените стихии. Само в сряда на територията на столицата са станали 13 произшествия. Ликвидирани са общо седем пожара. С преки материални щети са пет, от които две са в жилища, причинени от домакини. За сравнение предишните дни са били около два пъти по-малко.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно и че всички попове ще минат на интересни курсове, свързани с пожарите.