Силният вятър отново възобновил пожара край средецкото село Граничар, в момента горят 50 дка борова гора, която се намира на метри от българо-турската граница, съобщи кметският наместник на селото Пенчо Пенчев, цитиран от flagman.bg.

Пожарът е избухнал вчера около 13.24 ч.,  като с променлив успех е локализиран в отделни зони, но тъй като теренът е пресечен и поради силния вятър, отново се е разразил.


В гасенето участват три противопожарни автомобила с деветима огнеборци, булдозер с двама служители за отцепване на просеки, въпреки труднодостъпния терен, 55 служители от държавни и общински горски стопанства, десет затворници и десет доброволци.

От огъня общо е обхваната 2000 дка площ, от които 470 дка широколистна  гора и 80 дка  борова. Пожарът предимно е бил низов в сухи треви и храсти, но в момента е преминал във върхов и е обхванал боровата гора до границата.

Изгорели са шест необитаеми къщи и стопанските постройки край тях в с. Граничар, както и две обитаеми къщи. В архивите на кметството в момента издирват собствениците на изоставените постройки, но в голяма част от тях никой не живее от много дълго време.

В селото има 4-5 постоянни жители, а лятото стават около 20 души заради хората, които се преместват във вилите си там.