"Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, сега нямаме нищо", казва Фатма Гьокова от доспатското село Змейца. Къщата изгоря през нощта срещу четвъртък миналата седмица и трябва да се събори до основи, за да може нейното домакинство, това на брат и възрастната майка на 82 години да имат отново покрив на главата си, пише "Марица".

След пожара цялата фамилия има само дрехите на гърба си, а двете по-млади жени в къщата и мъжът успяват да спасят само документите си, след като измъкват работната му дреха и дамските си чанти. Всичко друго изчезва в пламъците. 

Пожарът обхваща 100-годишната къща с гредоред за броени минути. Петте членове на семейството, които я обитават на втория етаж, били легнали. Пожара заснемат видеокамери, поставени от бизнесмен над селото, които предават онлайн за гурбетчиите в чужбина. Живеещи в Австрия хора от селото са видели първи огъня на покрива на къщата в тъмното, казва жената на най-големия брат в пострадалото семейство Гьокови. Обадил им се около 23 часа бившият кмет на селото Алберт Гаджанаков. "Каза: Иди ги събуди, че къщата гори, ще се издушат", и хукнахме всички навън, защото не се виждаше от нашата къща нищо. Докато да се качим отгоре, от малкото пламъче вече целият покрив гореше и обхвана всичко за секунди", разказва стринката.

В двуетажната къща живеят 82-годишната Рабие, дъщеря Фатма, брат Делян със съпругата му Румяна и 10-годишната им дъщеря Анджела. 

"Не знаем откъде е тръгнало. Вероятно от комина, но пожарникарите ще кажат. Щяхме всички да загинем, ако не бяхме се събудили навреме. Може да се каже, че почти всичко ни е изгоряло. Поне документите спасихме, но има вероятност личната карта на майка ми да е изгоряла, не сме стигнали дотам да проверим. Изгоря хладилникът, отгоре имаше фризер, купен преди един месец, спални, гардероби, шкафове, печки, перални, всичко изгоря. По едни гащи излязохме. Не знаем как ще се изкара зимата, за нас със сигурност тя ще е най-тежка", обяснява през сълзи Гьокова. 

В помощ на пострадалата фамилия веднага започнаха кампания кметът на селото Антон Доспатлиев и община Доспат. Те планират да отворят в най-скоро време банкова сметка за дарения, да помогнат да се изчистят изгорелите отпадъци и да осигурят строителни материали, за да се гради наново.

Трогнати от трагедията на семейството, което остава без дом високо в планината в началото на зимата, от клуб "Милосърдие" към Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян изпратиха още през уикенда дрехи за 10-годишното момиче в семейството, а семейството на кмета на Девин - Кремена и Красимир Даскалови, им изпратиха дарение от основни хранителни продукти. Не само семейството, но и кметът на Змейца благодари от сърце за даренията. Той призовава хората да бъдат състрадателни към пострадалото семейство и всеки да отдели каквото може, за да им помогне.

С дарения за семейството се заема и инициативният комитет, който се сформира за кампанията за 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин, която вместо абитуриентка миналата година бе погубена от жестокия Сарком на Юинг.

Освен пострадалите в Змейца пристигнали роднини, които живеят в други населени места, да помагат в разчистването на руините от неотдавнашния им дом.
От клуб "Милосърдие" обявиха пункт за дарения за семейството от Змейца в гимназията в Смолян до петък тази седмица от 8 до 16 часа. Ще се събират зимни дрехи и обувки, предвид сезона, посуда и хранителни продукти.