Образувано е досъдебно производство със случая с психодиспансера в Пловдив, където загинаха трима души. Разследва се умишлен палеж, причинен по непредпазливост с допусната смърт на три лица, съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.
 

В мъжкото отделение, в което са се намирали психично болните, е забранено категорично внасянето на каквито и да е запалителни средства. Ако в хода на досъдебното производство съберат доказателства изцяло за непредпазливост, ще настъпи преквалификация на деянието. Хората, които са настанени там, въпреки че са на свободен режим, страдат от параноидна шизофрения
 
Те нямат право да внасят никакви отоплителни уреди, за да не се самонаранят или запалят нещо. Няма право да внасят дори запалки. В отделението няма никакви запалителни уреди, освен електрическите лампи, обясни окръжният прокурор Румен Попов. И всичко това е с цел да не навредят на себе си и околните.
 
Заради по първоначална версия категорично се изключва пожарът да е лумнал от неизрядни уреди  или електричество. Той не е предизвикан и от елинсталацията, са констатирали експерти при първоначалния оглед.
 
Пожарът е обхванал цялата стая, в което са били жертвите. Назначена е пожаро-техническа експертиза, за да се установи причината. Само в стаята с жертвите е имало пожар, който е лумнал след 24 ч.
 
Димът е бил забелязан първоначално от дежурния лекар. Той е направил опит да потуши пожара, но е бил обгазен и сега е в болница. Фелдшерът също е обгазен, защото се е опитал да влезе. Имало е и санитар.
 
Когато пожарникарите са пристигнали на място, тримата човека вече са били починали. Те са били лежащо болни на свободен режим. Не са били приковани леглата с медицински средства. Иззети са записи и видеонаблюденията тепърва ще се оглеждат.
 
Установени са двама от загиналите. Единият е роден 1961 г., другият 1967 г. Кой кой е, обаче, не може да се каже, защото ще се прави ДНК експертиза. Двамата са били настанени в психодиспансера със заповед на полицията. Някои от болните в психодиспансера са скитащи хора. Единият от загиналите със сигурност е скитник, но лекарите не могат да направят контакт с близките му.
 
Болните са спали върху дунапрен, който бързо развива високата температура. Изключва се възможността отвън да е внесено запалително средство, защото там има решетки. Предполага се, че някой е запалил нещо, допълни окръжният прокурор.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ