Огънят, бушуващ от няколко дни в Северна Калифорния, вече отне живота на 48 души. 8800 сгради са унищожени, съобщават местните власти, цитирани от Си Ен Ен.
 
Пожарът, който е най-смъртоносният и разрушителен в историята на щата, продължи да се разраства и във вторник, въпреки че ветровете утихнаха и пожарникарите успяха да започнат да се борят с него.
 
Ветровете, обаче, не са спрели и в комбинация с намалената видимост стихията е наистина трудна за овладяване. За съжаление скоро не се очертава да вали според прогнозата на синоптиците.
 


От полицията съобщиха, че ще души са били арестувани за мародерство и други престъпления, свързани с пожара. Евакуираните хора все още не знаят дали вече могат да се върнат по домовете си и да проверят какви са щетите.
 
 В Южна Калифорния огънят отне живота на двама души и гори на площ от 150 квадратни мили – площ по-голяма от тази на Денвър. Унищожени са 435 постройки. Пожарникарите все още се борят с огъня, но ветровете в района на Лос Анджелис са много силни. 11 от жилищните райони, които бяха евакуирани, вече са отворени за обитателите им да се завърнат в тях.
 
Драматични кадри от гасенето на пожара в Сими Вали бяха заснети с дрон. На тях се вижда как пушекът се разпростира над част от жилищата и магистрала 118 Freeway, а пламъците са стигнали почти до движещите се автомобили. Хеликоптер на пожарната се опитва да ги спре от въздуха.


 
Други шокиращи кадри бяха заснети над изпепелените вече жилищни райони. Гледката е призрачна и много тъжна. Заснети са в жилищния район Парадайз (в превод – „рай“).
 


Джъстин Бартек изгубил дома, в който отраснал в Парадайз, където баща му живее все още. Къщата на сестра му също е унищожена. Бартек каза, че е особено разтревожен за баща си, който е пенсионер.
 
„Светът му се обърна с главата надолу. Прахът на майка ми остана в къщата. Това трудно ще го преживее“, сподели той.
 
Никол Джоли заяви, че за нея животът приключил, когато пламъците обградили колата ѝ, изпълвайки я с пушек. Тогава тя се обадила на съпруга си, който я накарал да бяга. „Ако ще умираш, умирай борейки се!“, били неговите думи.
 
Превод и редакция: БЛИЦ