Зам.-областният управител на Кюстендилска област Райчо Цветин едва не загина заедно със съпругата си Емилия Халилова в пожара, разразил се в депото за индустриални отпадъци край Дупница. Младежи доброволци ги измъкнаха от огнената стихия.

В деня на пожара Цветин излязъл в отпуск и отпътувал за Банско на почивка заедно със семейството си. По телефона му се обадил неговият колега, зам.-областният управител д-р Матей Попниколов, и го уведомил за екологичната бомба край Дупница.

“Като получих телефонното обаждане на колегата, веднага тръгнах за Дупница заедно със съпругата ми Емилия Халилова. Като отидох на мястото на пожара, беше страшно. Всичко гори, черен пушек се издига на метри в небето. Такова нещо не бях виждал в живота си. Беше страшно.

Разбрах, че огънят обхваща село Блажиево, община Бобошево, и през нощта тръгнах с джипа за селото. Всичко покрай пътя гореше и пукаше. Беше ад! Млади хора доброволци се бореха с огнената стихия без страх, а хората в село Блажиево се седяха вкъщи и чакаха някой друг да гаси. С нас беше и кметът на Блажиево.

По едно време на средата на пътя джипът ми спря и не иска да потегли. Изпаднахме в ужас. Ще изгорим насред полето! Навсякъде тъмно, светеха само пламъците на огъня.

Млади момчета доброволци дойдоха и ни помогнаха. С ръце издърпаха джипа на безопасно място. В тъмното не можах да ги видя кои са, поне да ги почерпя, че ни помогнаха в тежък и страшен момент”, разказа Цветин, цитиран от struma.bg.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!