Пожарът, за който по-рано съобщихме, изпепели дома на дядо Йордан на ул.”Христо Г.Данов” около 16 часа този следобед. Няколко часа по-късно той още зъзнеше пред входа на №17, чудейки се накъде да поеме. Междувременно огнеборците изгасиха пламъците и дори поразчистиха стаите му на втория етаж, над нивото на магазините, пише "Марица".

Йордан Рангелов е човек, за който пловдивски медии са писали многократно. Някога поправял велосипедите на пощальоните. После пък строил със свои пари 11-метрова яхта от стъклопласт и даже я пуснал на вода. Плавал на нея над 3 години.

Днес се е отдал на писателското поприще. Пише религиозни брошури, които подписва с "многогрешния Йордан". Апартаментът на „Христо Г.Данов” е наследствена собственост и негов дом от половин век.

Пострадалата сграда е стара, с високи, красиво заоблени прозорци. Но и отвън личи, че отдавна се е простила с блясъка си. Подобен е видът и на нейния обитател. Един огнеборец му донесе банкнота от 5 лв – единствената ценност, намерена в огнището на пожара.

 

Огънят е тръгнал по класическия начин – от оставена без надзор печка с твърдо гориво. Йордан слязъл до задния двор да нацепи дърва и докато се върне, всичко било в дим и пламъци. „Как не се качих минута по-рано, щях да го загася”, тюхкаше се той.

Пламъците са погълнали всички вещи на Йордан. Говорителят на Противопожарната служба в Пловдив Цветан Дечев информира, че в апартамента е имало единствено вехтории. За Йордан загубата се изразява в книгата, която пишел за Бога, документи и няколкостотин лева.

Тази вечер, застанал пред изгорелия си дом, Йордан не знаеше накъде да поеме. Каза, че има приятели, при които ще се приюти, но продължаваше да стои на тротоара. Накрая изпрати с благословии огнеборците.