Няколко групи от чехи са пристигнали в България и обикалят планините у нас с надеждата да намерят каквато и да е следа от изчезналия пътешественик Иржи Вана. Полицията също продължава издирването на 37-годишния Иржи Вана. Независимо от положените от служителите усилия, чешкият гражданин остава в неизвестност от 19 юни, съобщават от вътрешното министерство.
От извършените до този момент оперативни действия у нас е потвърдено, че Иржи Вана е влязъл в страната ни в 18.21 часа на 26 май т. г. през ГКПП-Аерогара София. До този момент няма данни да е напускал пределите на България. Няма данни и за адресни регистрации на територията на страната.
 

"Продължаваме да вярваме, че е жив! Обиколихме Стара Планина, свършихме в Карлово, после се върнахме обратно, но за съжаление не намерихме никакви следи. Днес ще обсъдим с приятелите му как да постъпим, със сигурност продължаваме издирването", разказа пред БЛИЦ Милан Кадлец, един от близките приятели на Иржи. Той е в България от няколко дни и е част от издирвателните екипи.
 
"Иржи беше сред най-добрите ми приятели, човек, който обичаше да катери планини, обиколил е целият свят, изключителен приятел и много силно се надявам накрая да го намерим жив и здрав", каза Милан Кадлец.
 
В социалните мрежи се появи информация от хижаря на хижа "Попови ливади" в Пирин, че чехът е посетил хижата на 3 юни и на следващия ден е тръгнал в посока връх Ореляк с раница, тежаща около 35 кг. Иржи Вана е бил сам и е споменал, че ще посети хижа Пирин, Тевно езеро, хижа Безбог и Добринище.


 
Да издири чешкия турист опита и група, която обходи Пирин и Рила, разлепвайки афиши из хижи, туристически пътеки, лифтове, доброволците обиколиха още Рилския и Роженския манастир.
 
Експедицията бе разделена на две групи: едната бе съсредоточена в планините пеша, другата - с коли, разлепвайки афиши за издирвания Иржи Вана из автобуси, гари, автогари, бензиностанции, таксита, хижи.
 
Последно експедицията среща двама чехи при Тевно Езеро, където според тях по всяка вероятност Иржи е видян в периода 18 - 19.06.
 
В момента към България е отпътувал и втори екип, който продължава издирването в Стара Планина и ще преминe по маршрута през Пирин.
 
Иржи Вана е известен пътешественик. Той пристига в България, за да тренира катерене, преди да замине за Перу.
 
Семейството му се надява, че все пак пътешественик, който е обиколил Хималаите, пропътувал е Близкия Изток и още десетки страни, е жив. "Той има здрав корен, все още има шанс, без храна може да издържи, дано да е близо до вода", надяват се от семейството на Иржи Вана.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ