Четирима водолази от "Гражданска защита" вече втори ден търсят в езерото Мандра край Бургас тялото на удавения рибар Димитър Караманов, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в морския град.
Сигналът, че 44-годишният Димитър Караманов и приятеля му Янчо Велков - на 41г., не са се прибрали у дома, е получен вчера около 14.30 ч. в Четвърто Районно управление на МВР - Бургас. Риболовците излезли от домовете си предния ден около 17.30 ч. и влезли с лодка да риболуват в езеро «Мандра», но още не са се прибрали. На подадения от полицаите сигнал своевременно се отзовали служителите от “Гражданска защита”.
Според началника на „Гражданска защита"-Бургас инж. Йордан Лозев акцията по издирването е започнало още вчера следобед около 16 часа след като в ІV РПУ е бил подаден сигнал за изчезването на 44- годишният Димитър Нейчев Караманов. Веднага към мястото на инцидента са изпратени екипите от водолази. В близост до местността “Батака” на около 200-300 м. във водата, е открита лодката с гребла на двамата рибари и близо 300 килограма мрежи и риба. По време на работата специалистите установили, че на лодката е имало и второ лице - оплетен в мрежите е бил намерен трупът на Янчо Велков Велков. Намереният Янчо Велков е роден през 1967 г. Тялото на удавения мъж било голо до кръста, а по гърдите му имало ожулни рани, за които се предполага, че са причинени вероятно от оплитането в мрежите.
Рибари, които си вадят прехраната с риболов на Мандренското езеро, са на мнение, че най-вероятно двамата мъже са влезли във водоема, за да крадат мрежи и улова в тях. И това е станало предната вечер -на 11 срещу 12 ноември,. Днес около мястото на инцидента в тръстиките е намерена туба с бензин. Според свидетели на акцията е много странно съвпадението – от лодката на удавниците също се носела миризмата на бензин, въпреки че тя не е била с бензинов двигател, а била с гребла. Тепърва следствието ще изгражда версиите си за станалото.
“От 1 януари миналата година промишленият улов в язовир "Мандра" е забранен”, твърди началникът на ИАРА -Бургас Джемил Кадиш. И допълва, че там може да се извършва само любителски риболов с въдици. Но фактите сочат друго: в изкуствения водоем всяка нощ се бракониерства и се хвърлят мрежи.
Маринка Шиварова, БЛИЦ