Двама души оцеляха затрупани от свлачище край Албена. Инцидентът е станал в района на ресторант "Моби Дик". Свлачището се е активизирало около 10:30 часа, като затрупва заведението и паркирани в района коли.

Пострадали са мъж и жена. Жената е в реанимация, а мъжът е без сериозни наранявания. Това не е първият подобен инцидент - преди близо 20 години на същото място свлачище отне живота на двама души. Опасността от нови свличания на земна маса в района не е отминала, съобщава БНТ. 

Двама души бяха затрупани при активирането на свлачище тази сутрин в района на ресторант "Моби Дик" край Албена. Жената е с тежки наранявания и е в болницата в Добрич.

Мъжът е в добро състояние, настанен е в болница "Света Анна" във Варна. В момента районът се охранява от полицията, достъпът до мястото на инцидента е забранен. Това не е първият такъв случай - преди 19 години свлачище на същото място отне живота на двама души.

Инцидентът е станал около 10 и половина тази сутрин. Свлачището е затрупало хора от близкото заведение, като самото заведение е избутано от скалните маси до самия плаж.

Очевидци са сигнализирали веднага и спасителните екипи от Балчик и Албена успяват да извадят двамата затрупани. Първо е спасен мъжът, който е само с травми на меките тъкани. Жената е била затисната между две хладилни витрини, пострадала е тежко и в момента е в реанимацията на МБАЛ Добрич.

"Чух огромен тътен, дървета, които бяха най-горе започнаха да падат и от тях целият скат се срина. Веднага изтичах, още хора имаше. Хората бяха затрупани от магазинчето под това и се чуваха и жената, и мъжът се чуваха, че са живи", сподели Евгени Цонев, очевидец.

"Започнахме да викаме. Чухме, че вътре се чува жената - собственичката и мъжът ѝ. Казаха, че там били затрупани, но бяха живи и влязохме в контакт с тях", разказа Пламен Каликов, очевидец.

По-тежко е пострадала жената.

"Колегите са разкъртили строителни конструкции и земна маса. За щастие са осигурили бързо достъп до жената. Била е затисната, пострадали са краката ѝ", заяви комисар Дарин Димитров, директор РД ПБЗН-Добрич.

61-годишната жена е в реанимацията в Добрич. Според дежурния лекар няма опасност за живота ѝ.

"Състоянието на жената е задоволително, в момента е в операционната", допълни д-р Георги Козаров, МБАЛ-Добрич.

Мъжът е в по-леко състояние, настанен е в травматологията на варненската болница "Света Анна".

"В момента не се издирват други лица. Извършват се процесуални действия от колегите от полицията, правят се огледи", добави комисар Дарин Димитров.

В момента достъпът до мястото е забранен, водата и токът са спрени. Причините за инцидента се изясняват.

"Най-вероятно подпочвени скатни води са допринесли. Това е местност, която е обект на наблюдение от много години. Всичко до вилната зона на Балчик е свлачищен район", заяви главен комисар Николай Николов, директор Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Може да е и спукан водопровод, но не мога да кажа.Това свлачище отдавна е известно. То не е нещо ново. Има портал, знак "Влизането забранено", има заповеди, но със съдебно решение наемателите си извоюваха този портал да не може да се заключва", допълни Николай Ангелов, кмет на Община Балчик.

Въпреки забраната за влизане в опасната зона нарушители с коли и каравани продължават да влизат. Свлачището днес затрупа повече от 10 коли и блокира още толкова. Сериозни щети по инфраструктурата не са нанесени.

"Няма щети по плажа никакви. Там си е свлачищна зона от много години. Укрепвана е доколкото знам от Министерството на регионалното развитие и благоустройството преди години. Явно пак се е раздвижило това място", каза още Илин Димитров, служебен министър на туризма.

През 2003 година свлачище на същото място затрупа няколко бунгала - починаха двама души. Сега за терена има готови предпроектни проучвания на регионалното министерство, чака се финансиране за укрепване на свлачището.