Икономическа полиция - Перник разкри измама за 28 000 евро. Установено е, че в престъпната схема са участвали петима души. Като ръководител и тартор на групата е уличен столичанинът В.П./41 г./, управител на частна охранителна фирма в София. Изключително заплетеният и сложен случай е разследван на територията на Перник, София, Пловдив и Пазарджик.
Разследването започнало на 9 октомври, когато 50-годишна жена разбрала, че банковата й сметка е празна. Тя била внесла в банков клон в Перник 28 000 евро, след като продала апартамент. Банката на свой ред подала сигнала в ОДМВР-Перник.
Криминалистите установили, че на 3 октомври парите били изтеглени с фалшива лична карта, съдържаща данните на титуляра на сметката. В хода на разследването е изяснено, че подготовката за престъплението е започнала доста преди началото на октомври, когато управителят на фирмата разбрал за сделката на жената. Неин “близък” - Н.В./52 г./ от София успял да достигне до пълните данни от личната й карта, номера на банковата сметка и банката, в която е депозирала парите. В схемата била включена 50-годишната Б.Д., която през юли излязла от Сливенския затвор, където излежавала 3-годишна присъда за друга измама. Жената била сполучливо дегизирана, последвало изготвянето на фалшивата лична карта с данните на жертвата и със снимка на новата “собственичка” на документа. На следващия етап в измамата бил включен перничанинът И.С./58 г./, който поддържал бизнес отношения с тартора на групата и с чието съдействие са извършени банковите операции. В играта влязла и секретарката на столичната охранителна фирма, която придружавала Б.Д. при тегленето на сумата. Така цялата група пристигнала в Перник на 3 октомври с няколко автомобила, а В.П. раздавал указания по телефона. Двете жени влезли в банковия офис, дамата изтеглила парите и по нареждане на тартора превела веднага 10 000 лева по сметка на кредитор на В.П.

В.П. е арестуван за 72 часа, а районният съд в Перник му е наложил мярка за неотклонение “задържане под стража”. От няколко дни мярката е променена на “домашен арест”. Образувано е досъдебно производство и на извършителите на измамата е повдигнато обвинение. /БЛИЦ