Болницата по ендокринна хирургия на ул. "Дамян Груев" 6 е в извънредно положение - собствениците на сградата гонят лекарите от кабинетите и силово влизат във владение. Това съобщиха пред БЛИЦ свидетели на инцидента, а ръководителката на клиниката проф. д-р Анна-Мария Борисова - председател на Българското дружество по ендокринология, търси спешна помощ от институциите.
Тази сутрин представители на сдружението, които претендират за собственост, са нахлули с полиция и са поискали да запечатат болницата, разказа за БЛИЦ д-р Борисова. В крайна сметка е постигнато споразумение за изчакване от един месец - да 30 март. "Не съм чувала, не съм виждала да идва съдия-изпълнител в болница. За мен е ненормална ситуация. Болницата е на държавата. В момента тя не може да функционира, защото няма лаборатории. Прави се един безкраен ремонт от години. А ендокринология как да работи без изследвания, по очите на болните ли да познавам диагнозата", гневи се ръководителят на клиниката. По думите й само в нейната клиника на месец се приемат около 120 болни. Тя припомни, че болницата е от национално значение, тъй като е специализирана по ендокринология и приема най-тежките случаи от цялата страна.
"Защо е този цирк, защо е този резил, не ми е ясно. Държавата защо не се грижи за болницата, за болните, които приема. Аз знам, че тази болница е на държавата и не знам кой претендира за държавна собственост. Въпросът е, че първо държавата трябва да се погрижи за собствената си болница. Очаквам до 30 март да бъдат направени лабораториите, за да може да функционира болницата. Ще ни изгонят, ако не е готово", каза още д-р Борисова. /БЛИЦ