Няма обгазяване на населени места от пожара в открития склад на „Химик” АД, установи проверка на РИОСВ-Пловдив, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Екоекспертите са констатирали, че не е била осигурена охрана на площадката, а на мястото на пожара не е имало представител на дружеството, който да даде информация за количеството складирани отпадъци и вида им. Мобилната автоматична станция на пловдивската Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда направи замерване на въздуха в Асеновград и първите резултати показват, че няма обгазяване от пожара. Концентрациите на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, въглероден диоксид, неметанови и метанови въглеводороди и амоняк са в норма. Мобилната автоматична станция ще продължи замерването на въздуха в града докато пожърт бъде окончателно потушен. Вероятно огнището ще тлее поне още два дни, смятат специалисти. В селищата, намиращи се на около 6 км от мястото на пожара, няма констатирани концентрации на вредни вещества във въздуха, показват данните от Гражданска защита.
Екоекспертите дадоха предписания на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев да се осигурят действия по охрана на огнището на пожара, за локализирането и потушаването му и да се предприемат мерки за системно информиране на живеещите в Асеновград и съседните селища за актуалната обстановка. На жителите се препоръчва да избягват движение на открито, да затварят прозорците и, ако попаднат в район на облака от черен задушлив дим, да си поставят на устата намокрени с вода кърпи.

Блиц припомня, че пожарът в завод „Химик“ избухна около 14 часа днес. Той е причинен от запалени сухи треви в района на открития склад, в който е имало около 200 тона полиетиленови отпадъци. В потушаването на пламъците участваха 35 огнеборци и осем специализирани коли от Асеновград и Пловдив. За операцията бяха мобилизирани военослужещи от асеновградското поделение и спасители от Гражданска защита. Огънят бе локализиран четири часа по-късно. Двама пожарникари пострадаха при гасенето на пламъците. Огнеборците са получили топлинен удар заради голямата топлина, излъчвана от горящите полиетиленови отпадъци. Пожарникарите са в добро състояние. Това е вторият голям пожар в завод „Химик“. Предприятието горя преди години, като пламъците тогава също започнаха от запалени стърнища. /БЛИЦ