Тигър уби фермер и рани туристи на индонезийския остров Суматра, съобщава Asia One.

В неделя, 17 ноември, жител на острова е отсичал дървета в плантацията си за кафе, когато бил нападнат от тигъра. 57-годишният мъж се опитал да се съпротивлява, но бил тежко ранен и загинал на мястото на схватката.

На следващия ден, 18 ноември, животното нападнало група индонезийски туристи, които си направили къмпинг в местна чаена плантация в подножието на планината Демпо в южната част на Суматра. Генман Хасибуан, ръководител на агенцията за опазване на дивата природа в Южна Суматра, е заявил, че нараняванията на единия от туристите се оказали толкова тежки, че е откаран в местна болница.

По-късно се изяснило, че атакуващият звяр е един от 15-те останали суматрански тигри на острова. По целия свят са останали общо около 400-500 животни от вида. Поради това островните власти решили да не го убиват.

Хасибуан заяви, че на острова през последната година са извършени пет нападения на тигри срещу хора, две от които са били фатални. Той обяснява, че агресията на животните най-често се причинява от факта, че хората унищожават местообитанията им, за да засаждат нови плантации.

Превод и редакция: БЛИЦ