Цяла Мездра потъна в скръб след новината за смъртта на 38-годишната Боряна Стробъл, съпруга на съдружника на Илън Мъск в Tesla Джефри Бриън Стробъл. Младата жена бе сред най-успелите наши сънароднички зад граница. В САЩ тя не само се издигна до различни ръководни позиции в компанията за производство на електрически автомобили, но и се прочу като филантроп и защитник на екологичната устойчивост в природата, пише в. "Телеграф". 

БЛИЦ припомня, че Боряна загина при нелеп пътен инцидент на 19 юни в 7:45 ч. сутринта. Блъсната е зверски от бясно движещ се сребрист джип Ford Edge, докато кара колело по велоалеята на US-395 Alternate в окръг Уошо, Невада, където семейството й има къща.

Първи СНИМКИ от ужаса, в който загина на място Боряна Стробъл

Джипът преминава внезапно двойна непресечена жълта линия и блъска с висока скорост нищо неподозиращата Боряна, която прави обичайната си тренировка с колелото рано сутринта. Скръбната вест бе оповестена у нас едва на 30 юни.

Жителите на Мездра, където Боряна има все още и близки роднини, потънаха в скръб. Хората я помнят като ученолюбиво дете, което имало огромна страст към математиката и компютрите. Като тийнейджърка висяла денонощно в местния интернет клуб вместо да ходи по купони и дискотеки с връстниците си. 

Маниак
Една от най-успешните българки е родена като Боряна Динева на 25 май 1983 г. в Михайловград, днешна Монтана, в семейството на инженери. Прекарва по-голямата част от детството си при баба си в Мездра. Впоследствие живее със семейството си в Германия, Австрия и Русия.

Хората в Мездра си спомнят, че от малка е маниак на тема математика и компютри. Така през 2005 г., когато е 22-годишна, от интернет клуба успяла да се запише в университет в САЩ и да си намери работа отвъд океана. Така и като в приказките тръгва кариерата й.

Започва образованието си във Висшето училище по бизнес в Станфордския университет. Когато пристига в САЩ, Боряна дори не говори английски, но след като защитава диплома по икономика от Калифорнийския университет в Бъркли, тя става звезден изпълнителен директор на новосъздаващата се компания за електрически коли в Tesla. Първоначално ръководи екипи за човешки ресурси и разширяване на пазара в компанията.

Талант
Боряна среща съпруга си Джефри Брайън Стробъл, известен като JB, който заедно с Илън Мъск е един от основателите на Tesla. Като главен технологичен директор Стробъл, инженер, отговаря за дизайна на акумулаторните клетки на Tesla и други иновации. Имат две малки деца.

През 2015 г. двамата създават Straubel Foundation, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят. Между 2015 и 2016 г. Боряна Стробъл е вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във Фондация Wikimedia, която стои зад многоезичната уеб енциклопедия Wikipedia.

От март 2016 до юли 2017 г. е ръководител на различни програми в „Тесла Мотърс“.

През този период ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания. От 2018 г. е съветник към Фонда за въздействие към Бизнес колежа на Станфордския университет.

Участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български иновативен хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя е ментор в организацията и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал. 

Гордост 
През 2019 г. завършва магистратура по мениджмънт в Бизнес колежа „Слоун“ към Станфордския университет, а впоследствие - магистратура по индустриално инженерство и мениджмънт. Носител е на отличията „Изследовател на лидерите на бъдещето“ и „Изследовател на лидерството“ към Асоциацията на възпитаниците на Калифорнийския университет в Бъркли. Със съпруга й JB Straubel имат две момчета.

Смъртта на Боряна - българската следа в Tesla, съсипа Сани Жекова! Сноубордистка разкри как Стробъл я...

"България е автентична, истински специална страна, казва Боряна Стробъл пред „24 часа“ през 2019 г. - Не казвам това, защото сляпо обичам родината си. Казвам го, защото съм видяла света и мога аргументирано да заявя, че в България има нещо специално.

Да си българин е повод за гордост. България може да предложи: 1) хора с изключителен интелектуален потенциал; 2) разнообразен ландшафт и природа, отличаваща се с красиво великолепие; 3) световни таланти в изкуствата. В следващите 30 години ще ни е от полза да помним всичко това и да изтъкваме тези свои реални предимства."  

"Животът е най-голямата ни привилегия, най-голямото богатство, което ни се дава“, споделя в едно от последните си интервюта Боряна.