Местонахождението на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е било установено през лятото, когато едната от съпругите на терориста, както и негов пратеник, били задържани и разпитани от специалните служби, съобщава The New York Times.

Според изданието, по време на разпита е установено приблизителното местоположение на Абу Бакр ал Багдади - „отдалечено село в Северозападна Сирия“.

Тръмп: Багдади умря като куче, хленчеше, плачеше и крещеше!

След като научили тази информация, служителите на Централната агенция за разузнаване на САЩ (ЦРУ), заедно с иракското и кюрдското разузнаване, успели по-точно да открият местонахождението на лидера на организацията и да изпратят своите агенти в определения район, за да го наблюдават. 

Кой е той? - лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади

На 27 октомври американският президент Доналд Тръмп заяви, че силите за специални операции на страната са ангажирани с елиминирането на Ал Багдади. В резултат на операцията, твърди американският лидер, не е ранен нито един американски военен, 11 деца са били освободени. Американският лидер също така благодари на Русия, Сирия, Ирак и Турция за приноса към операцията. Той посочва, че те са помогнали в борбата с терористичната организация.

"Багдади умря като куче", обяви Тръмп в Белия дом. И допълни, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Превод и редакция: БЛИЦ