Достигналата до бреговете на САЩ тропична буря „Флорънс“ ее довела до смъртта на петима души в щатите Северна и Южна Каролина. Съобщава се за излезли от коритата си реки и за повалени дървета. Очаква се регионът в близките два дни да бъде застигнат от проливни дъждове, предава CNBC.

„Изглежда, че няма да има община или човек, който да не пострада по някакъв начин от урагана“, заяви губернаторът на Северна Каролина Рой Купър. Майка и бебе за загинали, след като върху дома им в град Уилимингтън в Северна Каролина пада дърво. В град Пендър жена е починала от сърдечен удар, а лекарските екипи не са успели да я спасят заради блокираните пътища.

78 годишен човек загинал при токов удар, след като се е опитвал в проливния дъжд да оправи електрозахранването на къщата си. Петият човек е бил буквално издухан от вятъра. „Флорънс“ е трета степен ураган от петбалната скала като скоростта на ветровете достига до 190 км/ч. Очакват се до 100 сантиметра дъжд по бреговете на Северна и Южна Каролина по данните на метеоролозите. Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е говорил с щатските и местните власти, уверявайки ги, че е подготвена федерална помощ. Очаква се той да обиколи пострадалите региони следващата седмица.