Ураганът Дориан преобърна автомобили, отнесе покриви на къщи и събори електрически стълбове на Бахамските острови. Това съобщават американските медии.Чудовището "Дориан" помита с всичка сила Бахамските острови ВИДЕО

Премиерът на Бахамите Хюбърт Минис изрази съжалението си от опустошителното действие на Дориан, който връхлетя северозападните части на бахамския архипелаг като буря от категория пет. По думите на Минис в някои части на остров Абако не може да се различи къде свършват градските улици и къде започва океанът.

Заснеха на ВИДЕО от космоса мощния ураган "Дориан", който удари САЩ

В същото време на жителите на шест крайбрежни окръга на щата Джорджия им бе наредено да се евакуират заради приближаването на урагана Дориан.

Тръмп обяви ужасяващи новиниПо-рано същото решение взеха и властите на щата Южна Каролина. Властите на Джорджия посъветваха жителите да са бдителни и да спазват всички мерки за сигурност.

Властите предупредиха, че паднали дървета, прекъснати участъци от електропреносната мрежа и наводненията, които неминуемо ще причини ураганът, ще създадат опасност за мрежата от автомобилни пътища и мостове на крайбрежието на Джорджия.

В резултат на това много хора рискуват да останат в пълна изолация, ако не побързат да напуснат домовете си.

Режим на извънредно положение действа в щатовете Джорджия, Флорида, Северна Каролина и Южна Каролина. 

По последни данни на Националния център за наблюдение на ураганите на Съединените щати Дориан се намира на разстояние от 250 км на изток от град Уест Палм Бийч, щата Флорида, и се движи в западна посока. Очаква се Дориан да достигне крайбрежието на Флорида тази вечер, уточнява в. Монитор.

Какво означава ураган от пета степен
Ураганът Дориан, връхлетял северните части на Бахамите, е една от най-големите бури в историята на този архипелаг на Карибите. Това е също и петият ураган от пета категория, който се формира в Атлантическия океан през последните години.

Силата на ураганите се измерва по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час, според скалата.Ветровете на Дориан достигнаха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите. Този тип мощни циклони стават и по-чести от 2015 г. насам. Преди това те са били много по-рядко явление.

През 2016 г. ураганът Матю от пета степен вилня в Атлантика.

През септември 2017 г. ураганът от пета степен Ирма опустоши Карибите и южните части на САЩ.

През 2005 г. ураганът Катрина, също от пета категория, причини катастрофални наводнения и смъртта на над 1800 в районите в САЩ на брега на Мексиканския залив.

Ураганът Флоранс през 2018 г. също беше пета категория, но се понижи до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той причини наводнения и остави близо 500 000 домакинства без ток.

Миналата година имаше и серия от особено мощни бури, включително Флоранс през септември и ураганът Майкъл месец след това. Десетки хора загинаха, а щетите бяха за 32 милиарда долара в двете Каролини и Флорида.

Ураганът Майкъл, който също беше от пета степен, е смятан за най-мощната буря, връхлетяла САЩ от 1969 г. насам.

Учените смятат, че климатичните промени ще направят в бъдеще тропическите бури още по-разрушителни. Според тях тази реалност се вижда още сега.

Доклад на ООН предрече страшен апокалипсис през 2100 г.

Покачването на температурата на океаните, основна причина за засилване на ураганите, и покачването на морското равнище, биха могли да породят доста рискове за мерките за крайбрежна защита, взети от властите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!