Тропическата буря "Елза" се усили днес до първия за този сезон ураган на Карибите като връхлетя източната част от архипелага, където властите затвориха училища, търговски обекти и летища, а сега изглежда се насочва към Флорида и крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив, предаде Асошиейтед прес.

Проливни дъждове и ветрове връхлетяха Барбадос, след като ураганът от първа категория се насочи към островите, включително Сейнт Винсънт и Гренадини, които още не са се съвзели от неотдавнашно голямо вулканично изригване.
  Ураганът "Елза" бе локализиран на около 75 мили (120 км) източно от Сейнт Винсънт и се придвижваше на запад-северозапад със скорост 44 км/ч. Максималните пориви на вятър на урагана достигаха 120 км/ч, според Националния център за урагани в Маями.
  "Поривите на вятъра могат да съборят много сгради и да причинят много щети", каза премиерът на Сейнт Винсънт Ралф Гонсалвес и добави: "Умолявам ви. Нека не приемаме този ураган безгрижно. Сега не е времето да бъдем лекомислени".

Предупреждение за урагана бе издадено в Барбадос, Сейнт Лусия и Сейнт Винсънт и Гренадини, уточнява БТА.

Траекторията на придвижване на "Елза" показа, че той се насочва към Доминиканската република и Хаити като ураган, преди отново да отслабне до тропическа буря и евентуално да стигне до Флорида към вторник сутринта.
  Властите откриха десетки убежища в Сейнт Винсънт и призоваха хората да се евакуират, ако живеят близо до долината, предвид опасността от наводнения, свлачища и лахари (кални свлачища от склоновете на вулкан), особено в северната част на острова, където се намира вулканът Ла Суфриер.

"Не чакайте твърде дълго преди да потърсите убежище", каза Гонсалвес.

Премиерът съобщи, че са отворени 94 убежища, което е по-малко от предишни години, защото близо 2000 души още се намират в други убежища след големите вулканични изригвания, започнали в началото на април.