Рекордно ниски температури са регистрирани в Испания. Минус 35,6 градуса бяха измерени във Вега де Лурдес.  

Лошото време, предизвикано от циклона „Филомена”, остави хиляди испанци блокирани по пътищата, а летището в Мадрид беше затворено.

Бурята взе и три жертви. Две от тях са мъж и жена, които са пътували в кола, отнесена от придошлите води на река между населените места Фуенхирола и Михас, пише БТА.

Спасителни екипи извадиха множество шофьори, попаднали в капана на зимата. Повече от 400 пътища са затворени заради снега и заледяванията.
 
„Усилията ни са насочени към спасяване на шофьорите, блокирани на различни места в района на Мадрид. Целта ни е да ги отведем на безопасно място. Мобилизирали сме целия състав на пожарната, поискахме помощ и от военните подразделения за извънредни ситуации”, каза Карлос Новийо, шеф на центъра за извънредни ситуации.
 
Като предпазна мярка са затворени големите паркове в Мадрид. Спряно е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Все пак има и такива, които се радват на необичайно тежката зима. По улиците на Мадрид се появи шейна, теглена от кучета.

 
Пет области в централната част на страната, в това число Мадрид, обявиха червен код за опасно време. Снежната покривка в столицата достига 60 см. В град Толедо властите призоваха на помощ армията за почистване на улиците. 

Общо около 300 полета бяха отменени на испанското международно летище "Барахас" заради обилния снеговалеж. 

Полетите от София до Мадрид също са отменени. 

Синоптиците прогнозират обилните снеговалежи да продължат и утре, докато бурята "Филомена" бавно се изтегля на североизток.

По данни на Националната метеорологична служба, за едно денонощие в Мадрид са паднали 33 литра сняг на квадратен метър, което не се е случвало от 1971 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!