България има готовност да изпрати в засегнатите от земетресението в Хърватска райони специалисти, както и да окаже материална подкрепа. Това съобщи в град Бяла, област Русе, главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му ситуацията от земетресението в Хърватска е изключително тежка. "Снощи се чухме с колегите ни там. Тази сутрин те задействаха механизма за гражданска защита на Европейския съюз. Той позволява солидарно страните да помогнат на бедстващата", обясни Николов.

Хърватската страна е поискала от Европейския съюз палатки, одеяла, възглавници, радиатори, стоки от първа необходимост.

"Ние предложихме и очакваме решението на нашите хърватски колеги дали ще приемат одеяла, походни легла, възглавници, спални комплекти, електрически радиатори", каза Николов.

Според него в момента, в който помощта бъде поискана, България ще я изпрати със самолет, както и с конвой от товарни камиони.

"Отделно, 72 души от нашия модул, специализиран за спасение и реакция при земетресение в градска среда, е готов още от снощи да замине. В готовност са и екипи от инженери, които да помогнат за оценка на щетите, за оценка на сградите дали са безопасни.

Това ще е ясно в близките два-три дни. Към момента от Хърватска казват, че това не е необходимо", заяви главен комисар Николай Николов.

Междувременно правителството на страната обяви  2 януари за ден на траур заради жертвите на вчерашното силно земетресение.

"Въпросът е бил съгласуван с президента на страната и с председателя на парламента, които подкрепят това решение", заяви премиерът Андрей Пленкович на днешното правителствено заседание. То започна с минута мълчание в памет на загиналите по време на земетресението.

По последна информация жертвите са 7.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ