Потоп отнесе части на Италия. Днес сутринта бяха спрени влаковете между градовете Болоня и Римини заради натрупването на кални наноси на големи отсечки от жп линията.

Общината в Равена пък препоръча на жителите на застрашените от нови наводнения квартали на града да си стоят вкъщи през целия ден и даже утре.

Подобна е ситуацията и край Модена – града на Райна Кабаиванска, който природните стихии от последните дни удариха с особена сила.

В землището на Чезена, където придошлата река Савио излезе извън коритото си, полицията забрани преминаването по множество мостове и движението на моторни превозни средства е почти изцяло парализирано.Детските градини, училищата и десетки производствени предприятия в цялата област Емилия – Романя вече втори ден са затворени, хиляди декари с посеви са затрити от кални води, удавени са стотици глави домашни животни, а стопаните не смогват да пресметнат нанесените им от лошото време щети.

За съжаление прогнозите на италианските метеоролози за следващите дни никак не са розови, защото вещаят още бури, проливни дъждове и силни ветрове. Под тревога с „цвят оранжев“ са вдигнати областите Марке, Абруцо и Молизе, а „жълт код“ е обявен в Умбрия, Пуля, Базиликата, Калабрия и Сицилия. На север, в Алпите и особено в областта Трентино – Алто Адидже, падна невиждан през май дебел сняг и хората отново запалиха печки и камини. Заради доста студеното за сезона време отново бе пуснато централното парно отопление в Милано, Торино, Бреша, Верона и десетки по-малки планински селища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!