Силните ветрове на бурята „Киара“ предизвикаха хаос в транспортната мрежа на Великобритания, причинявайки отмяна на полети, влакове, съобщения за прекъсване на тока и риск от падащи отломки, пише британският вестник The Guardian.

Очакват се обилен дъжд и буря с ветрове до 80 мили в час, а също така и с висок риск от наводнения.

Летище Хийтроу заяви, че се е договорило с авиокомпаниите промяна на графика на полетите, като се стремят да намалят броя на отменените полети.

„Бритиш Еъруейс“ (British Airways) предложи варианти за запазване на нови билети за вътрешни и международни полети, летящи от и до летищата Хийтроу, Гетуик и Лондон Сити. От „Вирджин Атлантик“ (Virgin Atlantic) публикуваха списък с отменени полети.

Най-малко 10 железопътни компании предупредиха, че днес няма да пътуват, а близо 20 други казаха на пътниците, че ще има закъснение, след като се очаква силният вятър да повреди електрическата система и да затрупа релсите с дървета и други отломки.

От агенцията по околната среда поставиха 96 предупреждения за наводнения в Англия и Уелс, които изискват незабавни мерки и още над 150 сигнала, че е възможно да има наводнение. В Шотландия има 59 предупреждения за наводнения и 15 подадени сигнала.

На пътищата движението също е ограничено. Високите вълни в Ирландско море принудиха няколко фериботни компании да отменят пътувания.
Алекс Буркил, метеоролог от Националната метеорологична служба на Великобритания, заяви, че в цялото Обединено кралство ще има силни ветрове.

Отменени са и голям брой събития, включително 10 км бягане в Лондон, където се очакваше да участват над 25 хил. души, както и конни надбягвания в Ексетър и Саутуел. В Ирландия трябваше да бъде проведена церемония по откриването на Голуей като Европейска столица на културата, но беше отменена заради лошото време в страната.