Силният вятър буквално е отнесъл покриви на къщи, има леко пострадали граждани от паднали керемиди. Това каза пред „Фокус“ кметът на Враца Калин Каменов.
„В момента екип на общината обикаля селата, за да събере информация за щетите, причинени от бурния вятър. Дървета са паднали върху коли, буквално са унищожени и цели покриви на къщи в някои села, има счупени стъкла. Има паднали електрически стълбове, някои места са без електрозахранване“, коментира кметът.
 

„За щастие няма сериозно пострадали хора. Има леко пострадали граждани от паднали керемиди, от отломки от къщи. Щетите не са малко. До обяд ще имаме първична информация за броя на пострадалите имоти и сгради, както и какво можем да предприемем за най-нуждаещите се, тъй като част от тези сгради са на възрастни хора, които може би на първо време няма да има къде да бъдат настанени“, уточни Каменов.
 
Официално от общината съобщиха, че силата на вятъра е била 120 км/ч. Над 30 са подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са предимно за скъсани жици по ел. мрежата и прекършени ел. стълбове, което е довело до прекъсване на ел. захранването в кв. Кулата, кв. Бистрец, с. Косталево, с. Челопек, с. Лиляче, както и в различни части на областния град. Подадени сигнали има и за паднали дървета, керемиди, климатици, антени.
 
Експерти на Община Враца започнаха оглед на място на нанесените поражения от бурния вятър. Служители на ОП „БКС-Враца”, съвместно с екипи на РСПБЗН почистват града от паднали дървета и счупени клони. Дежурни екипи на ЧЕЗ отстраняват авариите по електропреносната мрежа.
 
За днес синоптиците са обявили жълт код за обилни валежи и вятър в цялата страна.