Мълния проби огромна дупка в опашката на американския междуконтинентален стратегически бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress, съобщава  The Aviationist. По данни на изданието, инцидентът е станал докато самолетът е кацал в авиобазата на ВВС Барксдейл в Луизиана през декември миналата година.
Екипажът на машината не е разбрал какво се е случило и е открил дупката, която била с човешки размери, чак на земята.
  

След оценка на щетите станало ясно, че вертикалният стабилизатор на B-52 не подлежи на възстановяване. Оказало се, че светкавицата е увредила мълниеотвода и частта трябва да се смени изцяло.Специалисти отбелязват, че удари от мълнии се случват по няколко пъти в годината, но този е имал по-сериозни последствия. Един от механиците твърди, че за 15 години работа за първи път му се налага напълно да сменя част от опашката.

The Aviationist отбелязва, че преди 54 години B-52 е летял без вертикален стабилизатор.  Тогава детайлът се откъснал на над 4 000 метра височина, въпреки това самолетът е успял да кацне успешно.

Boeing B-52 Stratofortress е на въоръжение в американските ВВС от 1955 година. Самолетът идва да замени остарелите B-36 и B-47. Първият му полет е през април 1952 г. Boeing B-52 Stratofortress може да носи различни по вид оръжия, в това число и ядрено. 


Превод: БЛИЦ