Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило е излязла от коритото си заради обилните валежи. Това съобщи директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров.

"В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила", допълни той пред Фокус.

Красимир Димитров посочи, че друг екип работи на територията на Плана, където заради натежалия сняг падат дървета. 

Има различни места в София като критични участъци на бул."Цар Борис Трети", Южната дъга.

"Имаме екип от експерти и екип на Дирекция "Околна среда", които обикалят и правят оглед за нивата на язовирите и реките“, уточни още той.

Димитров препоръча на шофьорите, когато има високи нива на водите на пътното платно, да спрат и да се върнат обратно, а не да се опитват да пресичат.

"Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна", разказа пред Нова тв Ангелина Пелева, която се е спасила на косъм от голяма трагедия. На помощ се отзовават две момчета, които също са били залети от водата.

Нивото на река Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

По-рано днес бе съобщено, че река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън. Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове. Почти отцепен е квартал "Мурговица", защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата, каза комисар Борисов.

"В момента се прави обход на засегнатите райони. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи", съобщи Борис Борисов. По думите му се очаква община Трън да обяви бедствено положение.

Високи нива на река Искър са регистрирани в района на град Нови Искър. Поради завиряване под моста временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, информира NOVA.

"Тръгнах сутринта за работа. При разминаване с автобус, колата ми цялата беше залята. Останах във водата, нямаше накъде да мръдна. Струята беше много страшна, силна", разказа Ангелина Пелева, която се е спасила на косъм. На помощ се отзовават две момчета, които също са били залети от водата.

Нивото на р. Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

Оранжев код за опасни валежи е в сила за 5 области в страната. В Бургас, Ямбол, Хасково, Смолян и Кърджали се очакват валежи до 50 литра на квадратен метър. В Северозападна България ще продължи да вали сняг, а новата снежна покривка ще достигне 10 см.