Гръмотевични бури се извиха на много места в страната следобед. Мощни купесто-дъждовни облаци изляха проливни валежи в Пловдивско, Пазарджишко, Смолянско, Кърджалийско и Хасковско, информира Нова тв.

БЛИЦ вече показа кадри от стихията, която удари сериозно Смолян и Ловеч.


Северно от Стара планина валежите обхванаха районите около Враца, Ботевград, Троян, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Бури се образуваха и в североизтока между Добрич и Силистра.

Навсякъде процесите продължават да се развиват в северна посока с още валежи, резки пориви на вятъра, гръмотевици и градушки.

От началото на денонощието до момента над Югоизточна Европа са паднали над 18 000 мълнии, показват радарите. Голяма част от тях са именно над територията на България.

Жълт код за гръмотевични бури с интензивни валежи и градушки е в сила за цялата страна за 11 юни, сочи справка на сайта на НИМХ.

При жълт код за гръмотевични бури от НИМХ съветват гражданите да са внимателни особено в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито.

При обилни валежи са възможни локални малко на брой наводнения. Има риск от затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

През следващото денонощие облачността ще бъде по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има валежи, на места интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки.

През нощта вятърът ще е слаб, все още предимно от юг, през деня ще се ориентира от северозапад и временно ще се усилва. По-хладно, с максимални температури от около 20° на места из високите полета на Западна България, до 30° в отделни източни райони.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.