Опасните наводнения, които заляха България са на път да направят още по-големи поразии. Оказа се, че едни от най-емблематичните места, променили историята на страната ни може да се окажат под вода.

Преди по-малко от час стана ясно, че църквата-музей „Св. 40 мъченици” няма да приема посетители днес. Причината е, че дворът на храма е наводнен от придошлите води на река Ятнра. Това съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в града, цитирани от Фокус


Снимка: РИМ-Велико Търново

Речните води в кв. „Асенов” са се повишили рязко след проливния дъжд и приливни вълни от балканските притоци на река Янтра. 

Междувременно поройният дъжд, който валя и над Дряново през изминалата нощ, засегна инфраструктурата край Дряновския манастир. Дървеният мост - любимо място на туристите, е полуразрушен, отбелязва dir.bg.

След спадане на нивото на река Дряновска ще започне разчистването от натрупаните дървета и коренища в този участък, както и възстановяване на моста.


Снимка: Желязко Великов, Фейсбук

В Община Трявна разчистването продължава, след като по-миналата нощ отново се изля порой. Активизирали са се две свлачища, на места по пътищата в селата е изронен асфалтът.

Екипи работят по отстраняване на щетите по павирана улица, която отвежда към болницата в Трявна.

Ситуацията в Еленско след вчерашните дъждове също се нормализира, каза кметът инж. Дилян Млъзев. Той посочи, че там също няма данни за бедстващи хора. Продължава отводняването на къщи в село Константин, където валежите са били най-интензивни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната