Огромният пожар в Австралия, който бушува от над 10 седмици, е овладян, съобщиха днес пожарникари от щата Нов Южен Уелс, цитирани от ДПА. Пожарът в планината Госпърс, предизвикан от светкавица, опустоши повече от половин милион хектара северозападно от Сидни.

Пожарникар загина днес в югоизточния щат Виктория, с което броят на загубилите живота си от септември до сега достигна 27 души.
Огнеборецът, който има над 40 години опит, загина по време на акция за потушаване на пожар в района Омео, съобщи пред журналисти неговият началник Крис Хардман.

По-хладното време през почивните дни донесе известно облекчение в много райони, засегнати от пожарите.

Но смъртта на пожарникаря в щата Виктория накара властите да предупредят, че животът на много хора и домовете им продължават да са застрашени.
Пожарите в Австралия доведоха до дебата къде е истината между фалшивите новини с информация за щетите и реалните поражения от огъня.

Кадри на загинали кенгура и на хора, поящи коали от бутилки с минерална вода от няколко седмици обикалят онлайн пространството. Твърди се, че трагедията е несъизмерима, а нанесените щети - пагубни.

Успоредно с всичко това в социалните мрежи се появиха и някои по-различни мнения.
Като това на Явор Константинов - български и австралийски гражданин, IT специалист, който от 19 години живее в Мелбърн.
Според него разказите за случващото се са силно преувеличени.

"Територията, която е изгоряла досега е 50 хиляди квадратни километра. Или горе-долу половината от територията на България. Но пропорционално за територията на Австралия, която е около 7 милиона и 600 хиляди квадратни километра, е около 1% . Виждаме преувеличени картинки, виждаме и маймуни, които горят, а в Австралия няма маймуни. Имаше снимки с тигри, които горят. Очевидно в Австралия няма тигри. Днес с официално становище излезе Австралийската академия на науките и те самите заявиха, че има много дезинформация в интернет", каза Явор пред NOVA.

Без да омаловажава проблема, той обяснява, че обикновено през летния период в Австралия - между месеците декември и март - се гледа като на сезона на пожарите.

Напълно фалшива била и 3D визуализацията на континента, потънал в пламъци.

  В пост публикуван във Facebook обаче дама неподписала се с името си, отива по-далеч.

Според твърденията й  85% от пожарите са причинени не от горещото време, а от умишлен палеж. Озадачава се как точно е бил изчислен броят на пострадалите животни и се възмущава на снимките на хора, потърсили спасение във водата.

"Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж са всъщност туристи и къмпингуващи, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва да напуснат района", пише тя.

"Категорично не е вярно. Много бързо едни такива твърдения могат да се превърнат от нещо лично в новина. Страшно много хора споделиха въпросния пост със заглавието "Истината за Австралия". За мен това остава едно изключително непопулярно и алтернативно лично мнение. Радвам се, че има хора, които подхождат с хумор и са добре, но искрено се надявам, че в България не са останали с впечатление, че това нещо е така наречената истина", каза българката, живееща в Австралия Полина Хаджимитова.

Полина работи като архитект и живее в Мелбърн от 3 години. Казва, че дори най-близкият пожар да е локализиран на повече от 200 километра от града, в продължение на няколко дни дишали свръх замърсен въздух.

Темата коментира и климатологът Генади Кондарев.

"Фалшивите новини не помагат на ситуацията. От пожарите в Амазония, Калифорния и Сибир – този в Австралия е най-големият.  До момента опустошената е площ над 65 000 кв. м. Въздухът наистина е замърсен и са опожарени над 2000 домове", поясни Кондарев.
По думите му управляващите наистина са подценили ситуацията.