Попълнете търсена ключова дума или фраза

Невиждан от 20 г. потоп отнесе Югозапада, щетите са огромни СНИМКИ

https://blitz.bg/intsidenti/stikhii/nevizhdan-ot-20-g-potop-otnese-yugozapada-shchetite-sa-ogromni-snimki_news764402.html Blitz.bg

Зеленчуковите градини са почти изцяло потопени във вода, а овощните дръвчета останаха без плод

Сандански, България 16 Авг. 2020, 20:16 3411 прочита 0 коментара
Сандански и селата от общината – Струма, Вълково, Лебница, с. Рибник в община Петрич и селата в Огражден планина в община Струмяни – Игралише, Никуден, Палат, преживяха невиждан от повече от 20 г. потоп и градушка, информира struma.bg

Зеленчуковите градини са почти изцяло потопени във вода, а овощните дръвчета останаха без плод, свалени на земята от бурята и градушката.

Третокласният обходен на АМ “Струма” път от с. Вълково, Струма, Лебница и Рибник бе затворен за неопределено време от падналия дъжд, като пътното платно се превърна буквално в речно корито. Добрата новина е, че няма пострадали хора и животни, но реколтата е съсипана.

Най-сериозно са пострадали оранжериите за ранни зеленчуци. Някои от тях са наводнени и насажданията плуват във вода. Днес до към 13.00 ч. водата още не се бе изтекла. Собствениците на оранжерии, които се намират в близост до дерета, са най-потърпевши от водната стихия.
Георги Борисов, който има оранжерия край с. Струма, разказа: „Гледката беше страшна.

Към 20.30 ч. в събота отидох да видя какво се случва. Все едно реката се бе преместила в дерето. Камъни и пясък се носеха, а водата не се контролираше. Всички дерета водеха към речното корито на р. Струма.

Като се изтече водата, ще установя щетите. Доброто е, че нямаше вятър, който да унищожи и найлоновото покритие. Срещу природата не можеш да се бориш. Щетите са за наша сметка. Ние, земеделските производители, не застраховаме насажденията, което е наша грешка”, категоричен е Борисов.

Съседът му Йордан Костадинов сподели, че щетите ще се установяват след дни. Пораженията от падналия дъжд и бурята, която се изви над селото, са големи. Важно е, че няма пострадали хора, а реколтата от краставици и корнишони ще се възстанови. И двата зеленчука понасят водата, и очаквам щетите да са по-малко”, каза Костадинов.

Потопът в събота откъсна бул. „Европа” в Сандански, който свързва града с АМ “Струма”. За близо три часа се ползваше старият път по Е-79 от Сандански до Струмяни и Кресна.

Докато се изтече водата, движението бе спряно за неопределено време. На място бе и кметът на община Сандански Атанас Стоянов, който контролираше изчистването на булеварда от падналите дървета и наносите от кал и тиня по пътното платно. Вследствие на проливния дъжд са наводнени жилищни и обществени сгради в града и селата в района. Временно бе прекъснато осветлението на бул. „Европа”. На бул. „Свобода” е обезопасен паднал електрически стълб.

Още вечерта започна отпушването на шахтите с оглед по-бързото оттичане на водата. С помпи от противопожарни коли се отводяваха приземни етажи и мазета.

В планинските села Игралище, Никудин и Палат в Огражден планина овощните дръвчета са пострадали най-сериозно. Клоните са останали без плод, а реколбтата от домати, краставици и пипер, които там зреят по това време на годината, са унищожени. Такъв дъжд и буря не помнят местните жители от над 20 години, каза Венетка Георгиева от с. Игралище.

Според синоптиците в община Сандански падналият дъжд е 80 литра на квадратен метър, само за сравнение, в останалите общини на областта валежите са били между 50 и 40 литра на кв. метър.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам