Представители на местните власти в Южна Калифорния изразиха облекчение, че най-голямото земетресение в региона от 20 години насам не е причинило по-тежки травми и материални щети, но изразиха загриженост, че е възможно вторичните трусове да продължат с дни и дори с месеци, предаде Асошиейтед прес.

Земетресението с магнитуд 7,1 беше усетено в 20,19 минути местно време, вечерта на петък срещу събота. Епицентърът му се намираше на 18 км от град Риджкрест, в същия район на пустинята, където ден по-рано беше усетено земетресение с магнитуд 6,4. То причини щети на сгради, пътища, железопътни линии, водопроводи и газопроводи.

Относително малките щети се дължат предимно на отдалечеността на района, подчерта губернатора на щата Гавин Нюсъм. В района на Риджкрест живеят само около 28 000 души.

Сеизмолози обаче предупреждават, че през следващата половин година в района може да бъдат усетени до 30 000 вторични труса. Предвид вероятността за вторични трусове и температури, които може да достигнат 38 градуса, местните власти изпратиха 200 войници от Националната гвардия, логистична подкрепа и летателни апарати. Калифорнийската служба за борба с извънредните ситуации в доставила легла, вода и храна и е създала в региона центрове, където хората могат да се разхлаждат.