Хората в Исландия са свикнали със земетресения, но дори и те са изненадани от последните денонощни трусове. И така, на територията имаше 17 хиляди земетресения, най-силните трусове с магнитуд 5,6 по Рихтер бяха регистрирани на 24 февруари.

Значителен магнитуд също се състоя на 27 февруари и 1 март. Исландия е държава, която се тресе средно хиляда пъти годишно. Сега регионът на Европа се разклаща почти непрекъснато. Никой от местните жители не помни подобно нещо.

Засега няма информация за сериозни щети на инфраструктурата. Известни са само няколко пукнатини по пътищата. Хората вече са започнали да се паникьосват, защото усещането, че земята се движи под краката им 24 часа в денонощието е страшно и плашещо.

Жителите, които не са много уплашени от случващото се, се оплакват от проблеми със съня: те се събуждат поне два пъти на нощ. Експертите се опасяват, че земетресенията могат да предшестват изригвания на вулкани. Сеизмографите регистрират натрупването на магма под земното покритие. Изригването може да се случи на връх Кейлир. Този вулкан е в латентно състояние от 800 години.

Превод: БЛИЦ