Късният снеговалеж затвори пътища и остави селища без ток. Сред най-пострадалите са общините във Врачанска област. Там от 8 общини 10 са без ток. София и Враца са рекордьори по натрупан сняг.


Усложнена като цяло е пътната обстановка в Северозападна България, където днес снеговалежът продължаваше второ денонощие.

В цялата страна вчера беше в сила предупреждение за опасно време. Оранжев код за обилен снеговалеж беше обявен в областите Монтана, Враца, Ловеч и Габрово. В останалите райони беше издаден жълт код за сняг, в Централна и в части от Южна и Югоизточна България - за дъжд, а в по-голямата част от Черноморието предупреждението беше за силен вятър.

Най-значителната снежна покрива е в планините, северозападната част на страната, Рило-Родопската област. Най-много сняг до вчера следобед беше натрупал в района на столицата - 21 сантиметра, и в района на Враца - 25 см. Шофьорите бяха призовани да карат внимателно и да тръгват на път подготвени. Властите предупредиха шофьорите да тръгват само при особена наложителност, защото има висока снежна покривка и в планините.

Освен с нарушенията в енергоснабдяването Врачанска област е и с най-голяма снежна покривка от 25 см, следвана от София. Електрозахранването беше прекъснато в населените места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Мизия, Криводол и Роман.

Служителите на ЧЕЗ ползваха високопроходими машини за достигане до недостъпните участъци и преминаване през непочистени и непроходими пътища, съобщиха от дружеството.
 
Край Враца на пътя за Оряхово край село Борован закъсаха автомобили. Причините - недобре почистен път и неподготвени за зимни условия коли.

Пътят Русе – Бяла беше затворен за преминаването на всякакви моторно-превозни средства поради струпване на тежкотоварни автомобили в участъка на „Мойсеев баир“, съобщиха от Областната администрация в Русе.

Затруднения има и по пътя Русе – Варна, където в района на ДЗС и при разклона за Червена вода има закъсали автомобили. Проблемът беше и в силния вятър, който предизвикваше навявания. Пътят между Мартен и Николово също беше затворен.

Нямаше бедстващи хора, както и закъсали автомобили с пациенти на хемодиализа. Единствено в общините Иваново и Сливо поле имаше населени места без ток.

В Ивановско без ток бяха селата Мечка, Щръклево и Нисово, а частично без електроподаване е Тръстеник. В община Сливо поле частично без ток бяха самият общински център, а изцяло без ток са селата Борисово и Голямо Враново.

Прекъсвания в подаването на високо напрежение имаше и в квартал „Долапите“ като там се съобщава и за спукан водопровод. Такава беше обстановката в Русе и региона.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че ограничава движението на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала. Това се налага заради силния снеговалеж и последващото снегопочистване.

В София в нощта срещу вторник 140 снегорина почистиха и обработиха пътищата със смеси срещу заледяване. Обработени бяха и трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове.

Днес започна почистване и в някои вътрешноквартални улици в столицата. Градският транспорт се движеше по обичайните си маршрути, съобщиха от Столичната община. Прогнозата на синоптиците е да вали сняг до сряда сутринта.

След това ще има затопляне и в повечето райони ще вали дъжд. Температурите ще останат около нулата. Ще има заледявания, каза синоптикът Анастасия Стойчева пред БНТ.

Към края на седмицата очакваме да се върне пролетта. В началото на следващата седмица ще има повече слънце и по-високи температури, обясни синоптикът.